Ύπνος και στρώμα

 1. Αρχική
 2. Ύπνος και στρώμα

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία. Οι συμβουλές για καλύτερο ύπνο δεν θα ήταν πλήρεις εάν δεν εξετάζαμε και την ποιότητα του κρεβατιού και του στρώματος.

Το στρώμα σας έχει βέβαια μεγάλη σημασία για την ποιότητα του ύπνου σας. Σε κάποια στιγμή όμως χρειάζεται να το αλλάξετε με ένα καινούργιο.

Η επιλογή στρώματος και κρεβατιού πρέπει να είναι προσεκτική και μελετημένη για να ανταποκρίνεται στις δικές σας εξατομικευμένες ανάγκες.

Ένα στρώμα ύπνου μπορεί να σας προσφέρει συνεχώς καλή υποστήριξη και ανάπαυση, ανάλογα με την ποιότητα, τη συχνότητα χρήσης και το βαθμό φθοράς του. Ένα βαρύ άτομο θα φθείρει το κρεβάτι πιο γρήγορα από ένα ελαφρύ άτομο, ένα ζευγάρι πιο γρήγορα από ένα μοναχικό άτομο.

Μεγάλη σημασία φυσικά έχει και το πόσο καλά προσέχουμε το στρώμα μας. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι ακόμη και ένα καλής ποιότητας στρώμα, με μια φυσιολογική χρήση, δεν θα αντέξει περισσότερο από περίπου 10 χρόνια.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το στρώμα σας θέλει αλλαγή; Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Sleep Council UK) προτείνει ένα απλό τρόπο για να εξακριβώνετε κατά πόσο το στρώμα σας χρειάζεται ή όχι αλλαγή.

Απαντήστε με ναι ή όχι στις πιο κάτω ερωτήσεις:

1. Είναι το στρώμα σας ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
2. Ξυπνάτε με πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
3. Είναι το κάλυμμα του στρώματος σχισμένο ή λερωμένο;
4. Όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
5. Όταν κινείστε στο στρώμα, ακούτε τριξίματα,
ή άλλους θορύβους;
6. Μήπως εσείς ή ο σύντροφος σας, στο στρώμα κυλάτε ο ένας πάνω στον άλλο άθελα σας;
7. Είναι το στρώμα σας πολύ μικρό ώστε να μη δίνει ένα ανενόχλητο ύπνο;
8. Είναι το ντιβάνι ή η βάση ανισόρροπη ή με βουλώματα;
9. Είναι τα πόδια και ή οι τροχοί φθαρμένοι;
10. Θα ήταν προσβλητικό εάν οι γείτονες δουν το στρώμα σας χωρίς κάλυμμα;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε δεν κοιμάστε όσο το δυνατό καλύτερα.

Πέντε ή περισσότερες θετικές απαντήσεις, σημαίνει ότι είναι καιρός να αγοράσετε νέο κρεβάτι.

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και κρεβατιού για τις δικές σας ανάγκες, απαιτεί χρόνο. Πρέπει να είναι μια προτεραιότητα για σας. Μην ξεχνάτε ότι θα περάσετε στο στρώμα σας το ένα τρίτο της ζωής σας.

Πώς μπορείτε να δείτε εάν ένα κρεβάτι είναι αναπαυτικό ειδικά για σας;

 

Σπαταλήστε χρόνο κάνοντας την σωστή επιλογή για κρεβάτι και στρώμα ύπνου. Δοκιμάστε στρώματα σε καταστήματα. Συγκεντρώστε πείρα και αποφασίστε το επίπεδο ποιότητας και απαλότητας που σας αρέσει. Η απόφαση πρέπει να είναι δική σας και όχι του πωλητή.

Η αγορά των πολυτελών στρωμάτων τύπου pocket spring, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Τα πολυτελή pocket spring στρώματα παίρνουν από μόνα τους το σχήμα του σώματος και το στρώμα μένει ίσιο ακόμα και αν γυρίζετε το στρώμα συχνά (που είναι σημαντικό με αυτό το είδος στρώματος). Επίσης τα pocket spring στρώματα μπορούν πολύ πιο εύκολα να προσαρμοστούν στις καμπύλες οποιουδήποτε σώματος και να προσφέρουν περισσότερη ξεκούραση.

Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα στρώμα που θα προσφέρει τη σωστή υποστήριξη για τη δική σας σπονδυλική στήλη. Δεν είναι αναγκαίο οπωσδήποτε να αγοράσετε ένα σκληρό ορθοπεδικό στρώμα. Εκείνο που είναι αναγκαίο για σας, είναι το στρώμα να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες.

Τα περισσότερα στρώματα χρειάζονται συχνά γύρισμα για να προστατεύονται από τη φθορά και να διατηρούν το σχήμα τους.

Ο συνδυασμός κρεβατιού και στρώματος απαιτεί την προσοχή σας!

Ο κόσμος αγοράζει ωραία και ακριβά στηρίγματα (κρεβάτια ή βάσεις) όχι μόνο για την εμφάνιση, αλλά και για την ποιότητα, το χρώμα και την αντοχή. Δυστυχώς όμως συχνά δεν κάνουν το ίδιο και με το στρώμα και απλώς βάζουν μια οποιαδήποτε επιλογή, συνήθως ένα φθηνό στρώμα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο κάθε αγοραστής ότι δεν πρέπει να συνδυάζει το ένα με το άλλο και ότι τα κριτήρια επιλογής δεν είναι πάντα τα ίδια.

Η ποιότητα στο κρεβάτι είναι ίσως το σχέδιο, το χρώμα η πρακτικότητα, η αντοχή. Στο στρώμα ύπνου το πιο σημαντικό είναι να προσφέρει πρώτα-πρώτα ξεκούραση και μετά η αντοχή και η εμφάνιση. Σίγουρα για τον κάθε αγοραστή η ξεκούραση είναι πολύ προσωπικό θέμα. Έτσι και η επιλογή πρέπει να γίνεται με τα προσωπικά εξατομικευμένα κριτήρια.

Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι το πότε θα αγοράσετε ένα καινούργιο στρώμα ύπνου.

Μην περιμένετε μέχρι το στρώμα σας να μην είναι καθόλου αναπαυτικό ή να καταστραφεί τελείως πριν το αντικαταστήσετε. Εάν περιμένετε μέχρι τότε, η ποιότητα του ύπνου σας πιθανόν να αρχίσει να επηρεάζεται σοβαρά. Έχετε υπόψη σας ότι ένα καλής ποιότητας στρώμα θα αντέξει γύρω στα 10 χρόνια.

Το μέγεθος του κρεβατιού που θα αγοράσετε εξαρτάται από το μέγεθος του υπνοδωματίου. Όμως είναι πολύ σημαντικό ένα κρεβάτι με το στρώμα να είναι αρκετά μεγάλο για να είναι άνετο, ειδικά όταν κοιμούνται σ’ αυτό δύο άτομα.

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για να αλλάξουν το κρεβάτι και το στρώμα τους λόγω του φόβου ότι το καινούριο τους στρώμα θα καταλήξει να μην είναι αναπαυτικό σαν αυτό που έχουν τώρα.

Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει ένα οδηγό για την αγορά κρεβατιού και στρώματος:

 1. Καθορίστε τις προτεραιότητες σας έγκαιρα. Λάβετε υπόψη την τιμή, το χρώμα, την εμφάνιση, το βάρος, το γύρισμα του στρώματος, το μέγεθος, την υγεία σας, την ξεκούραση σας, τη σημασία της ποιότητας του ύπνου και της ζωής σας. Μην ξεχνάτε ότι στο κρεβάτι και στο στρώμα σας θα περάσετε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής σας, ίσως το ένα τρίτο και πουθενά αλλού δεν θα περάσετε ανάλογο χρόνο
   
 2. Εάν είναι δυνατόν, δοκιμάστε μια συλλογή στρωμάτων για σύγκριση πριν αγοράσετε
   
 3. Αγοράστε για σωστή υποστήριξη και ανάπαυση για το βάρος και ανάστημα σας – όχι μόνο για την τιμή
   
 4. Ξαπλώστε πάνω στο στρώμα όπως συνήθως κοιμάστε και επίσης κάντε μερικές στροφές. Φορέστε αναπαυτικά ρούχα και αφαιρέστε οποιαδήποτε εξωτερικά εμπόδια, νιώστε άνετα
   
 5. Μην παίρνετε μόνον πέντε δευτερόλεπτα για να δοκιμάσετε ένα στρώμα. Πέντε λεπτά ανά στρώμα είναι καλύτερα. Με την ησυχία σας – μην βιάζεστε, πάρτε όσο χρόνο θέλετε γιατί έτσι θα είναι ακόμη πιο καλή η αξιολόγηση που θα κάνετε
   
 6. Δοκιμάστε με το σύντροφο σας, εάν το κρεβάτι είναι για δύο
   
 7. Μην ξεχνάτε ένα κρεβάτι είναι ένα στρώμα και μια βάση που δουλεύουν μαζί – μην τα σκέφτεστε απομονωμένα
   
 8. Προτιμάτε τα μεγάλα στρώματα. Να θυμάστε ότι τα μεγάλα στρώματα είναι πιο αναπαυτικά.

Στην επιλογή στρώματος και κρεβατιού, η τιμή ενώ σίγουρα είναι σημαντική, εντούτοις δεν πρέπει να σας εμποδίζει από του να πάρετε αυτό που εσείς θεωρείτε ότι είναι καλύτερο για το σώμα σας. Επίσης δεν σημαίνει ότι αυτό που είναι πιο ακριβό, είναι αναγκαστικά το ιδανικότερο για καλύτερο ύπνο για σας. Εσείς θα βρείτε το καλύτερο για το δικό σας ύπνο με την προσεκτική επιλογή.

Μόλις αγοράσετε στον εαυτό σας ένα καινούριο στρώμα, φροντίστε να πετάξετε το παλιό. Μην το δώσετε στα παιδιά σας, σε συγγενείς, ή άλλους. Εάν δεν ήταν αρκετά καλό για σας, τότε δεν είναι αρκετά καλό για κανένα. Κατά την ακρίβεια, πιθανόν να είναι και κίνδυνος υγείας για άλλους και έτσι στείλτε το στα άχρηστα.

 

Aναβαθμίζουμε τον ύπνο μας με την επιλογή κατάλληλου στρώματος ύπνου
Ο ύπνος δεν είναι ούτε πολυτέλεια ούτε ξεκούραση. Είναι ανάγκη. Είναι ζωτικής σημασίας για την καλή σωματική και πνευματική ανάπτυξη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου αναπτυξιακές ορμόνες εκλύονται στο σώμα μας και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται. Επομένως, ο ύπνος μάς βοηθάει να παραμείνουμε υγιείς, ενώ παράλληλα βοηθάει τη μνήμη μας, καθώς όταν κοιμόμαστε, αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας. Συγκεκριμένα, όσο κοιμόμαστε το μυαλό μας «ανασυντάσσεται», δηλαδή επεξεργάζεται τις πληροφορίες που έλαβε κατά τη διάρκεια της ημέρας και τις ταξινομεί στο αρχείο της μνήμης.

Ακριβώς επειδή παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία του.

Ο ύπνος μας βοηθά:

 • Να έχουμε γερή καρδιά. Η χρόνια έλλειψη ύπνου συσχετίζεται με την υπέρταση και τον διαβήτη τύπου 2.
 • Να ελέγχουμε την όρεξή μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου ενισχύει την επιθυμία μας κυρίως για γλυκά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά.
 • Να έχουμε περισσότερες αντοχές. Βελτιώνει την ευστοχία, την αντοχή και την ταχύτητα.
 • Να είμαστε πιο παραγωγικοί. Ο ύπνος κάνει τους εργαζόμενους πιο αποδοτικούς στη δουλειά, ενώ βοηθά τους μαθητές να συγκεντρώνονται ευκολότερα στα μαθήματά τους.

Για καλύτερο ύπνο:

* Δεν πηγαίνουμε στο κρεβάτι ποτέ θυμωμένοι, αγχωμένοι. Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να χαλαρώσει και να περάσει η όποια υπερένταση.
* Δεν πίνουμε αλκοολούχα ποτά λίγο πριν τον ύπνο γιατί το αλκοόλ, αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης και µπλοκάρει τη µεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.
* Μένουμε μακριά από τον καφέ και τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη.
* Δεν τρώμε βαριά, καυτερά και λιπαρά φαγητά, λίγο πριν πέσουμε για ύπνο γιατί συχνά προκαλούν ενοχλήσεις στο στοµάχι και δυσχεραίνουν τον ύπνο.
* Εξασφαλίζουμε ένα άνετο περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό μας και φυσικά ένα άνετο κρεβάτι επιλέγοντας με προσοχή το καλύτερο στρώμα ύπνου.

Τι στρώμα ύπνου να διαλέξω;

Το κρεβάτι μας είναι το έπιπλο που χρησιμοποιείται περισσότερο μέσα στο σπίτι μας. Επομένως έχει μεγάλη σημασία το πού ξαπλώνουμε!

Το πιο σημαντικό κριτήριο στην επιλογή στρώματος πρέπει να είναι η σωστή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης, η οποία χρειάζεται καλό ύπνο, αφού όλη την ημέρα εργάζεται σκληρά υποστηρίζοντας το σώμα μας. Όταν ξαπλώνουμε δεν πρέπει να ασκείται πίεση στη μέση μας, έτσι ώστε να μπορεί να χαλαρώσει στο φυσικό της «s» σχήμα.

Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε ένα στρώμα ύπνου ανάλογα με τη στάση στην οποία κοιμόμαστε:

Στο πλάι: Όταν κοιμόμαστε στο πλάι, οι ώμοι και οι γοφοί ασκούν μεγάλη πίεση στο στρώμα. Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να είναι ευθεία σε οριζόντια θέση, αλλά ακολουθώντας το φυσικό «s» σχήμα. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προτιμήσουμε ένα ελαφρώς πιο μαλακό στρώμα, που ακολουθεί το σχήμα των ώμων και των γοφών αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζει το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η υποστήριξη κρατάει την σπονδυλική στήλη σε ουδέτερη στάση.

Ανάσκελα: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε το φυσικό «s» σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Σε σύγκριση με τον ύπνο στο πλάι, ο ύπνος ανάσκελα μοιράζει καλύτερα το βάρος του σώματος. Όσοι από εμάς κοιμόμαστε ανάσκελα χρειαζόμαστε ένα στρώμα που να υποστηρίζει τον αυχένα και το χαμηλότερο τμήμα της σπονδυλικής στήλης. Ένα ελαφρώς πιο σκληρό στρώμα προστατεύει τον αυχένα και την πλάτη από το να βυθίζονται στο στρώμα. Επιπλέον για να μην πιέζεται ο αυχένας μας προς τα μπροστά μπορούμε να χρησιμοποιούμε ένα χαμηλό μαξιλάρι.

Μπρούμυτα: Για όσους από εμάς κοιμόμαστε μπρούμυτα τα νέα είναι δυσάρεστα, αφού η συγκεκριμένη στάση ύπνου δεν είναι η συνιστώμενη. Η κοιλιά ασκεί πίεση στο στρώμα, ενώ η πίεση στο στομάχι εμποδίζει τους πνεύμονες να διασταλούν πλήρως κατά την διάρκεια της αναπνοής. Επίσης ο ύπνος μπρούμυτα αλλοιώνει το φυσικό «s» σχήμα της σπονδυλικής στήλης. Σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε απαραίτητα στήριξη γύρω από τον αυχένα και τη βάση της σπονδυλικής στήλης. Ένα πολύ μαλακό στρώμα θα ασκήσει πίεση στη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας μια αφύσικη ευθυγράμμισή της.

Η υγεία μας είναι ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας για την επιλογή κατάλληλου στρώματος. Πολλά χημικά που βρίσκονται στα έπιπλα είναι βλαβερά ή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες. Γι’ αυτό και συνειδητά επιλέγουμε στρώμα που περιέχει μόνο τα απολύτως απαραίτητα χημικά. Έτσι προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και το περιβάλλον.

Έπειτα, θα πρέπει να σκεφτούμε τι χαρακτηριστικά θέλουμε να έχει το στρώμα μας. Π.χ., θέλουμε ένα στρώμα με ελατήρια ή χωρίς; Ετοιμάσαμε για εσάς τις εξής κατηγορίες:

 • Στρώματα με ελατήρια

Τα στρώματα ελατηρίων συνδυάζουν την άνεση με τη στήριξη. Αν θέλουμε ένα άνετο στρώμα το οποίο ταυτόχρονα θα στηρίζει το σώμα μας και θα το ξεκουράζει, τότε καλό είναι να επιλέξουμε ένα στρώμα με ελατήρια.

Ειδικά για όσους από εμάς δεν κοιμόμαστε μόνοι μας, ένα στρώμα με ελατήρια σε θήκες είναι ιδανικό, αφού τα ελατήρια λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, με αποτέλεσμα να υπάρχει συμπίεση μόνο εκεί που υπάρχει βάρος. Έτσι, οι κινήσεις του ενός δεν επηρεάζουν τον άλλο! Επιπλέον, τα στρώματα με ελατήρια σε θήκες θεωρούνται και πολύ ανθεκτικά.

 • Στρώματα αφρού

Το στρώμα αφρού δημιουργεί μοναδική αίσθηση στον τυχερό που θα ξαπλώσει επάνω του. Και αυτό γιατί ο αφρός είναι ένα υλικό ιδιαίτερο που προσφέρει καλή στήριξη και ακολουθεί το περίγραμμα του σώματός μας. Επίσης, απορροφά τους κραδασμούς παρέχοντας μια σταθερή άνεση στον ύπνο.

Μάλιστα, μπορούμε να βρούμε στρώματα διαθέσιμα σε διάφορα επίπεδα πυκνότητας και σκληρότητας για να διαλέξουμε αυτό που ταιριάζει σε εμάς.

 • Στρώματα λάτεξ

Αυτή η κατηγορία προσφέρει σωστή υποστήριξη σε ολόκληρο το σώμα μας. Απορροφά τους κραδασμούς και διανέμει εξαιρετικά την πίεση, ώστε να απολαμβάνουμε τον πιο ήρεμο ύπνο. Τα συγκεκριμένα στρώματα μπορεί να είναι κατασκευασμένα από φυσικό ή από συνθετικό λάτεξ. Το φυσικό λάτεξ είναι περισσότερο ελαστικό, ευέλικτο και υποστηρικτικό από το το συνθετικό αλλά το δεύτερο είναι πιο σταθερό και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ας αποφασίσουμε λοιπόν με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας.

 • Το ανώστρωμα είναι απαραίτητο;

Όλοι οι λάτρεις του ύπνου έχουμε κάνει την παραπάνω ερώτηση. Η απάντηση είναι ότι τα ανωστρώματα είναι πολύ χρήσιμα και πρακτικά. Πρώτα απ’ όλα, προστατεύουν το στρώμα από την σκόνη και τους λεκέδες, παρατείνοντας την ζωή του. Επιπλέον, μπορούμε να τα βγάλουμε εύκολα, να τα αερίσουμε, να τα πλύνουμε και να τα ξαναβάλουμε.

Με ένα ανώστρωμα μπορούμε να προσαρμόσουμε το κρεβάτι μας στις ανάγκες μας, επιλέγοντας ανάμεσα σε ανωστρώματα διαφορετικής πυκνότητας και υλικού κατασκευής. Αυτός είναι και ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος να αναβαθμίσουμε το κρεβάτι μας!

Αν σκεφτούμε ότι κατά μέσο όρο κοιμόμαστε το 1/3 της ζωής μας, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η επιλογή στρώματος.